BEL MAIL LINKEDIN

‘Ook ver buiten de regio aan het werk’

Arie van den Bergh is Technical Manager bij EHBI Group. In opdracht van Vindo Solar, een vaste opdrachtgever van ons, reist hij regelmatig stad en land af. Tot ver buiten onze regio. In deze blog doet hij ‘reisverslag’!
 
“Vindo Solar plaatst zonnepanelen voor grootschalige projecten. Wij komen bij hen in beeld zodra het lastig wordt: wij bieden betaalbare oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken! Zo ben ik met twee collega’s in Warfhuizen - Groningen terechtgekomen. Vindo Solar vroeg ons de AC installatie (de installatie van “meterkast” naar de omvormers) te verzorgen, nadat zij 1489 zonnepanelen op het dak van een camperstalling hadden geïnstalleerd. We hebben daar, verdeeld over twee dagen, omvormers aangesloten op een transformatorhuis. Vervolgens hebben we kabels getrokken naar de omvormers in de camperstalling.”
 
Brabant
“In Aarle-Rixtel, in Brabant, moesten 939 zonnepanelen op het dak van een bloemenkwekerij op netaansluiting worden aangesloten. Daarvoor hebben we vanaf een transformatorhuis een voedingskabel getrokken naar een onderverdeelkast. Die kast hebben wij ook ontworpen en bij ons in Giessenburg gemaakt. Daar komt veel voorbereidingstijd bij kijken. Vervolgens zijn vier omvormers in het pand geïnstalleerd. We zijn daar met twee man een aantal dagen aan het werk geweest!”
 
Subsidie
Arie: “Deze projecten zijn vaak subsidie-gerelateerd. De netbeheerder betaald een bedrag voor de opgewekte stroom. Het vraagt wel een voorfinanciering, maar het is een betere investering dan je geld op de bank zetten!”
 
Delfzijl
“Op het dak van de evenementenhal in Delfzijl heeft Vindo Solar ongeveer 650 zonnepanelen geïnstalleerd. Met behulp van een zelf ontworpen en geproduceerde tussenverdeler hebben we de installatie op het bestaande net aangesloten. Twee omvormers leveren voeding aan het net en de derde voeding loopt via de bestaande installatie.”
 
Gevarieerd en goed georganiseerd
Arie: “Dit zijn leuke en gevarieerde klussen. Ik ben bij het volledige proces betrokken. Daardoor kan ik het proces beheersen en dat is prettig, want ik hou van georganiseerd werken. Ik grijp niet graag mis. Als ik het zelf regel, kan ik dan ook niemand aankijken!”
 
overzicht